El Ter, dits i fets del transvasament

La Diputació de Girona, en col·laboració amb el Consorci del Ter, presenta aquest divendres 14 de maig a Anglès, una exposició sobre el transvasament del riu Ter. La mostra parteix dels continguts del llibre El Ter: Dits i fets del transvasament, de Joan Gaya, publicat l’any 2020 per la Diputació dins la col·lecció «Francesc Eiximenis».

El transvasament del Ter es va fer en plena dictadura, sense oposició possible, amb promeses incomplertes i amb un ús extralimitat del riu. L’adveniment de la democràcia hi va posar algun pal·liatiu, però encara avui no s’ha trobat la manera d’equilibrar les càrregues hidràuliques que pesen sobre cada territori. Catalunya viu una certa tranquil·litat hídrica que recolza en l’abús d’un riu que encara avui suporta greus riscs d’inundació, sense cap compensació ni l’ajut d’un cirineu que l’alleugereixi de la pesada càrrega que sosté.

La vulnerabilitat del Baix Ter per la manca d’inversions i de manteniment de les lleres ha quedat al descobert amb el temporal Gloria.
Amb els anys, el territori s’ha organitzat, ha potenciat la relació dels ciutadans amb el riu, el coneixement i la protecció de l’ecosistema, i ha assolit el pacte del Ter, que dibuixa una recuperació progressiva de l’aigua transvasada i de la funcionalitat ambiental i econòmica del riu

L’exposició condensa i explica aquests continguts amb el suport d’imatges, vídeos i gràfics que ajuden a entendre aquesta sobreexplotació del riu Ter i quin ha estat el procés i les propostes per revertir-la.

Consta de quatre plafons, amb una forma ondulada que simula el moviment de les aigües, que parlen de tres àmbits:
1. La construcció de Susqueda i el transvasament
2. Els aiguats del Ter: present, passat i futur
3. El cabal del riu, usos i l’acord del Ter per al futur (I i II)